Vadászgörénykék

2022.01.18

Két vadászgörény érkezett hozzánk borzalmas állapotban. Egy kedves Úr hozta őket Mórról, ahol   a görényeket egy szemetes mellett találta 1-1 macska szállítóbokszban étlen-szomjan. Ezúton is köszönjük Neki az önfeláldozását, és hogy időt, pénzt nem sajnálva felutazott hozzánk a görénykékkel. Valaki egyszerűen kidobta őket, mint a szemetet szokás...

Sejthető volt, hogy a görikkel baj van, azért szabadult meg tőlük gazdájuk ilyen aljas módon. Bíztam benne, hogy talán csak az ivarérettséggel járó erősebb szag sarkallta ilyen tettre, de amint kiemeltem a hordozóból a csontsovány göriket, már tudtam, hogy itt többről lesz szó. 

A vadas görinek előrehaladott szívbetegsége van, emellett ivaros két hatalmas heredaganattal, és persze zörögnek a csontjai...Az albínó göri farkán és fütyi tasakján melanoma-nak imponáló tumorokat találtunk. Mindkét állatnál teljes kivizsgálás történt készültek röntgenek, vettünk vért, citológiai mintákat.

 A vadas görénykének a kardiológiai vizsgálata igazolta az előrehaladott szívbetegséget, megfelelő gyógyszeres kezeléssel és támogató, roboráló terápiával  igyekeztünk segíteni neki. Sajnos pár héten belül az intenzív terápia ellenére örökre elment, Ő már későn jutott állatorvosi ellátásra.

Az albínó göri citológiai vizsgálati eredménye az lett, amire számítottunk: melanoma malignum. 

Sajnos Sörcsi (időközben nevet is kapott) testén több helyen is a melanoma áttétjeit fedeztük fel, így nem akartuk kitenni Őt felesleges sebészi beavatkozásnak, mert ez egy nagyon agresszív danagat típus, ilyen szintű metasztatizálásnál nem tudjuk megállítani már a folyamatot.

Sörcsi kapott egy Suprelorin implantátumot, hogy a mellékveséjét védjük, és egy csodálatos gazdit utolsó hónapjaira, ha már eddig az bizony nem adatott meg.