Aktuális

Ide írhatsz...

Állati hőség

a fotón Zuboly nevű sünikénk hűsöl

Nemcsak mi emberek, hanem az állatok is megszenvedik ezt a kánikulát. Fontos, hogy ilyenkor jobban odafigyeljünk házi kedvenceink mellett a közelünkben élő vadállatokra is, mert a tartós hőség számukra is megterhelő. Akik megtehetik, árnyékba, vízpartra, itatóhelyek közelébe húzódnak. De sajnos nem mindegyiküknek van erre lehetősége. Az aszály a lakott területeket is sújtja, a térkővel, aszfalttal borított területeken hiányoznak az állatoknak fontos ivóhelyek.

Hogyan segíthetünk?

■  Tegyünk ki itatókat. Érdemes többet is kihelyezni, néhányat magasabbra: fára, rönkre, ablakpárkányra... és többet a talajra is, gondolva a sünökre, gyíkokra, békákra ... is

■  Az itató vizét cseréljük naponta, ez megóvja az állatok egészségét, és így elkerülhetjük azt is, hogy a víz megteljen szúnyoglárvákkal. (Érdekesség: a madarak az ivó- és fürdőhelyet nem a víz illata, hanem annak csillogása miatt találják meg.)

■  A víz biztosítása mellett az árnyas menedék is nagyon fontos ilyenkor a túlélés szempontjából. És azzal is segíthetünk az állatkáknak, ha hogy mulcsot szórunk szét a kertben, ami nedvesen és hűvösebben tartja a talajt.

Kedves Követőink, Támogatóink!

Szeretnénk a segítségeteket kérni. Tudjuk, hogy most senkinek sem könnyű, hogy mindenki meggondolja, mire ad ki pénzt. Ezt az Alapítvány bankszámláján is látjuk, sajnos az utóbbi időben jóval kevesebb támogatás érkezik. Viszont a mentésre szoruló állatokból egyre több...

Mókusból jelenleg 9 van a gondozásunkban, közülük kettőről valószínűleg egész életükben nekünk kell majd gondoskodnunk, mert egyikük gerincsérült, a másiknak pedig fogproblémái vannak. De az egészségeseket is még pár hétig el kell szállásolnunk, mielőtt engedhetők lesznek. A hozzánk került mókuskák először egy kisebb, majd egy nagyobb hordozóban laknak, ezután átkerülnek egy beltéri ketrecbe, onnan pedig a kültéri kifutóba, - egy modellezett élettérbe - ahol felkészülhetnek a szabad életre. Ez utóbbinál eddig más szervezetek segítségét kértük, de mivel idén a korábbiaknál több mókusos megkeresést kaptunk, és várható, hogy a bajba jutott mókusok száma évről évre növekedni fog a régióban, fontos lenne, hogy egy saját kifutóban tudjuk elhelyezni őket. Főleg, ha van köztük olyan, amelyiknek rendszeres állatorvosi kontrollra van szüksége.

A mókus kifutóhoz csak az alap elkészítése (tereprendezés, betonozás) 150 ezer forint, az anyagköltség több mint 600 ezer forint, ehhez jön a munkadíj, így a végösszeg 1 millió forint körül lesz. Sajnos ekkora összeget mi nem tudunk most kifizetni Kérjük, amennyire lehetőségetek engedi, támogassátok ezt a projektünket! Természetesen a fejleményekről fényképes beszámolókban tájékoztatunk majd Titeket.

■ Az alábbi számlaszámra tudtok utalni: (közlemény: mókus kifutó) 11600006-00000000-83429521

■ Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=B6HSN8G7S9GN8

■ Készpénzes adományokat pedig a Tüskevár Rendelő recepcióján található adománygyűjtő dobozban tudtok elhelyezni.

A legkisebb támogatást is nagyon-nagyon köszönjük!!