Teknősmentsvárral karöltve

2020.10.13

A Teknősmentsvár vezetője Mikula Tamás, aki elkötelezett teknős fan, mindemellett a Tüskevár állatorvosi rendelő egyik asszisztense is és az Alapítványunk tagja. Az esetek jelentős részében azok a tekik, akik már nem szorulnak intenzív kezelésre hozzá kerülnek a gazdisodásig vagy a repatriálásig (mocsári teknősök)

Mocsi és a horog esete

Mocsári teknős került hozzánk azzal a problémával, hogy horgot nyelt és az elakadt a nyelőcsövében.

A röntgen felvétel és az altatásban végzett vizsgálat egyértelművé tette, hogy endoszkópos beavatkozással vagy műtéti úton nyelőcsőmetszéssel lehet csak eltávolítani az idegen testet.

Ebben az esetben hosszas küzdelem ellenére sem sikerült endoszkóppal eltávolítani a horgot , maradt a nyelőcsőmetszés, mely meghozta a várt eredményt.

Pár hetes utókezelést, majd lábadozást követően Mocsit a petesmalmi Vidraparkban engedtük vissza a vadonba.

Nagyon sok teknős érkezik hozzánk. Ékszerteknősök közül azok, melyeket nem tudnak vagy nem akarnak tovább tartani gazdáik. Minden esetben általános vizsgálatot végzünk. A legtöbb esetben tartástechnológiai hiányosságok, hibák miatt lesz hiánybetegsége ezeknek a kis állatoknak, időben kezelve menthetőek. 

A természetből leginkább a Duna partról behozott mocsári teknősök a balesetek áldozatai. A tojásrakási időszakban vándorolnak, ilyenkor kutya vagy autó miatt sérülnek.

A páncéltörtött teknősök, megfelelő állapotfelmérés és több napos gyógyszeres előkezelés, nedves kötés után speciális pataragasztóval ragaszthatóak. A lábadozási időszakot követően stabil állapotban visszamehetnek a természetbe. A ragasztást egy idő után " le fogják nőni".

Volt olyan tekimama, aki balesetett szenvedett, megkezdtük kezelését és pár nap múlva lerakott 8 tojást. Keltetéssel 1 tekit sikerült kikelteni.

Néhány kép a tekis galériából: