Őzgidácska sete - suta...

2020.10.13

Soha nem szabad elárvultnak hitt, egészségesnek tűnő gidát a megtalálás helyéről elvinni! Az esetek 98%-ban nem elárvultak. visszajön értük az anyjuk és mellette a helyük. 

Abban az esetben, ha látható nyílt sérülésük van , nagyon soványak és/vagy kifejezetten csapzottak állatorvosi ellátásra lehet szükségük.

Több gida került már Alapítványunkhoz sajnos csak ritkán sikerül felnevelni, meggyógyítani, repatriálni egy-egy állatkát. Az esetek túlnyomó többségében a balesetes őzek, gidák helyzete kilátástalan több okból is.

Pille története

2020. tavaszán került hozzánk  társával pár hetes gidaként. Mindkét állatkát fűkaszálás közben sebesítették meg.

Pille combizomzatát mélyen szétvágta a kasza súlyosan roncsolva azt. 

Az elsődleges állapotfelmérést követően, megkezdődött a sokktalanítás, majd a műtéti előkészítés. A műtét során a sebet ki kellett tisztítani, majd drenage behelyezése mellett több rétegben varrni.

A küzdelem csak ezután kezdődött igazán. Gida elhelyezése, további gyógyszeres kezelés folytatása, megfelelő szopóka beszerzése a csumisüvegre, majd kitünő minőségű kecsketej  (nem fogadnak el minden tejet) felkutatása és folyamatos beszerzése, kifizetése. 

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget, aki hozzájárult Pille gyógyulásához, aki egy több hektáros erdős területen hasonló sorsú őzekhez került.

Pille társa

Mindkét hátulsó lába eltörött

Balesetes őzgidácska

Őt sem tudtuk megmenteni, állkapocs törést szenvedett, több nap után kritikus állapotban került a rendelőbe.