Nehézbombázók

2020.10.13

Az elnevezés nem véletlen, nem viccelnek és azt is hirtelen. 

Lássuk először Genyaláda a gém történetét

Természetesen hétvégi riasztás volt, galambvadászat közben a gémet találták el. Már azt sem értettük miért kell galambra vadászni, de hogy lehetett összetéveszteni a galambot egy gémmel.????

Súlyos szárnysérülést szenvedett a madár. A röntgen felvételen a csont ízületközeli roncsolt törése volt látható. Kétségesnek tűnt, hogy műtéti utón menethető-e a szárnyvég. 

A műtét során látható volt, hogy a szárny lágyszöveti sérülése súlyosabb, mint az a röntgen alapján sejthető volt. Ennek ellenére Szabina doktornő mindent megtett a sérült végtag megmentéséért.

Pár hét elteltéve sajnos egyértelművé vált, hogy nem fog gyógyulni a törés, elhalásnak indult a terület. Elkerülhetetlenné vált az amputáció. A vártnál sokkal jobban viselte a "madárka" a megpróbáltatásokat és köszönte szépen csak a dunai sneciket, keszegeket ette, de azt mérhetetlen mennyiségben. Minden más mirelit árut "visszadott" gondozójának. Jelenleg lábadozik a röpdénkben, szépen gyógyul. Keresünk neki egy megfelelő vadasparkot ahol élheti további életét.

Jöjjenek a Hattyúk

Kisértetiesen ismétlődő eset volt két hattyú története. Valahol Duanvarsánynál 2 hét különbséggel riasztották az Alapítványt sérült hattyúkhoz, mintha magasfeszültségnek repültek volna. 

Sajnos a korábbi esetben a vizsgálatok nem utaltak különösebb elváltozásra, sérülésre vagy betegségre, de az állat a szokottnál jóval nyugodtabb volt. Robi mellett utazott az anyósülésen a rendelőig, mintha teljesen természetes lenne. A megkezdett sokktalanítás és roborálás ellenére az éjszaka elpusztult. Nagyon sajnáljuk madárka.


A másik hattyú, már sokkal szerencsésebb volt. A bejelentők szerint, ő is magasfeszültségnek repült és lezuhant.

A csőrén volt látható gyulladásos elváltozás, egyéb kórosat a fizikális vizsgálat nem mutatott. Köszöni szépen már jól van, szeretne elmenni, amit meg is engedünk neki, hiszen hozzá etetni csak Robi mer bemenni.

A harmadik hattyú története megoldódott a rendelőn kívül László Károly tapasztalatának köszönhetően. 

Idei kelésű növendék hattyú szájába horog akadt, többször próbálták már megfogni sikertelenül. Amikor végre sikerült becserkészni, a horgot felületes helyeződése miatt a szokásosnál könnyebben el lehetett távolítani.