Mókik

2020.10.13

Nózi

Nózi Petesmalomról érkezett hozzánk, a Vidrapark vezetője, Márti és párja Tomi vigyáztak Rá. Nem tudjuk pontosan, mi történhetett a kicsivel, talán fáról eshetett egy nagyot, mindenesetre szegénykének lebénult a jobb oldala. Kaposváron röntgenezték, törést nem láttak. Injekciókat és infúziót is kapott. Jelenleg a jobb mellső lábika bénultan lóg és rendellenesen is tartja, a jobb hátsó mozog valamelyest. A felső metszőfogak is ferdén letörtek, ezért gondoltunk esésre. Fecskendőből etetjük, infúziót, gyulladás csökkentőt, fájdalom csillapítót, B-vitamint és sok-sok szeretgetést kap.

Mókuséknak mind a négy metszőfoguk folyamatosan nő egész életükben, amely megfelelő koptatás esetén sosem okoz gondot, ennek a kis Drágának viszont kialakult egy incisivus malocclusio (=metszőfogak rendellenes állása), nem találkozik a felső és alsó 2-2 fog, más irányba növekednek, mint ami fiziológiás lenne, így sajnos időről-időre Nózinak részt kell vennie egy kis fogkorrekción. 

Szerencsés esetben vissz tud menni a természetbe, de ha ez nem lehetséges ilyen szuper kifutó várja:

Letkési duó

Egy állatorvos kollégánk szólt, hogy Letkésen van egy elárvult mókus baba, akit a földön fekve találtak. Felvettük a kapcsolatot a megtalálóval, és mire odaértünk, már két mókus baba várt ránk, odú sehol, mamát nem látták. A mókik mostanra megtanultak fecskendőből enni. Szépen fejlődtek a szabadságukhoz, saját odut is kaptak. Az oduk készítésében köszönjük a segítséget Szabina doktornő édesapjának.

"CSOK" -oltattuk Őket sok szeretettel.

Mogyoró

Mogyoró, törött lábbal, odúból kiesve érkezett, az első napok kritikusak voltak. Mostmár nem fáj a lábacskája, jól eszik, szépen szaporodik, boldog mókusgyerek, aki a remek mókusnevelő kifutóban tanulta meg a szabad élet kezdő lépéseit. Repatriáltuk. Természetesesen Mogyoró is saját odúban kezdhette a nagybetűs életet.