A "P" család

2022.09.19

A P család tagjai a következők: P. Rambo (a legrafkósabb közülük:), Pizsi, Pocak, Pepito és Pöttöm. (támogatói díj: 3000 Ft/hó/süni)

A sünbabákat a szigetszentmiklósi Póth Klinker munkatársai találták meg. Mamájukat nem látták a közelben, ráadásul a telep veszélyes hely a sünik számára az ott közlekedő járművek miatt. Ezért, egy telefonos egyeztetést követően, Emese elhozta őket a rendelőbe.

A süntesók bekerülésükkor 80 g körüliek voltak, és egyelőre még turmixolt cicakonzervet kapnak tejpótlóval és egy kis probiotikummal. A tejpótlót fokozatosan elhagyjuk majd és áttérünk a csak konzerves etetésre, lisztkukaccal kiegészítve.

A telet Alapítványunk gondozásában fogják tölteni, több, korábban beérkezett, ill. ezután beérkező kis társukkal együtt.

Ha szeretnél valamelyik sünike virtuális gazdája lenni, és tudnád támogatni egy rendszeres havi összeggel (3000 Ft/hó/süni), írj nekünk a tuskevarorokbefogadas@gmail.com-ra.

Adománykezelő számlaszámunk: 11600006-00000000-83429521

A keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Védett, természetvédelmi értéke: 25 000 Ft

Magyarországon elterjedt, a legtöbb fás, vagy cserjés vidéken megfigyelhető. Lakott területen kifejezetten gyakori.

Napnyugta után jár táplálék után, veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik, és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Mivel hazánkban ez az egyetlen sünfaj él, más emlőssel nagyon nehezen összetéveszthető, könnyen felismerhető faj.

Az év legnagyobb részében kimondottan magányos állatnak nevezhető, a két nem képviselői csak párzáskor keresik egymás társaságát. A sün kölykök anyjukat követve derítik fel a környéket, azonban amint felcseperednek, önálló életet kezdenek.

A sünök látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglására és kifinomult hallására támaszkodva kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik. A hideg téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt téli álomban vészeli át. A kedves állatok téli túlélési esélyeit segíthetjük azzal, hogy az évközben levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyva menedéket nyújtunk a sünöknek.

A sajátos védekezési viselkedésük miatt különösen ki vannak téve a közúti gázolásoknak, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve összegömbölyödnek, ahelyett, hogy futni próbálnának. Az óvatos szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg.