Parány, erdei pele

2022.09.19

Parány, erdei pele (támogatói díj: 3000 Ft/hó)

A kis pele Erdőkertesről került hozzánk, az Együtt A Kisállatokért Alapítvány közvetítésével.

Az akkor 5 grammos csöppség mára szépen kikerekedett.

Csukott szemekkel érkezett, de már akkor gyanús volt, hogy a bal szemével gondok lesznek. Hiába a naponta többszöri kezelés, csepegtetések, sajnos az a szeme nem jött helyre teljesen, bár őt ez a legkevésbé sem zavarja semmiben.

A repatriációjával, esetleges tartós elhelyezésével kapcsolatban természetvédemmel foglalkozó szakemberek segítségét fogjuk kérni.

Ha szeretnél valamelyik Parány virtuális gazija lenni, és tudnád támogatni egy rendszeres havi összeggel (3000 Ft/hó), írj nekünk a tuskevarorokbefogadas@gmail.com-ra.


Adománykezelő számlaszámunk: 11600006-00000000-83429521

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=B6HSN8G7S9GN8&fbclid=IwAR3wFeUL7OeYOH9pWtX_Oi-s-q643JfHniY2Eqc8QVrgo5p20bNEg4tM3mE


Erdei pele (Dryomys nitedula)

Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi értéke: 100 000 Ft

Lényegesen kisebb, mint a kerti pele, farka bozontosabb. Színezete felül a szürkétől a vörhenyesbarnáig változhat, és csak fokozatosan alakul ki, pár hetes korban még nem végleges. Állandó jellemző a szemek mögött húzódó (fokozatosan sötétedő) fekete sáv. Füle viszonylag kicsi, csak alig ér ki a bundából. Lába testéhez képest viszonylag hosszú, vékony és már kicsi korától kezdve mászásra, csüngésre alkalmas. Farka a patkányéhoz hasonlóan bordázott, végén rendszerint fehér kis pamacs látható.

Eletmódja hasonló a kerti pelééhez, de gömb alakú fészkét inkább (de legalábbis helyenként) szabadon építi a bokrok ágain. Megtelepszik faodúkban és a megfelelő nagyságú mesterséges fészekodúkban is.

Európai és nyugat-oroszországi elterjedési területének jelentős részén téli álmot alszik.

Tápláléka rovarok (a lepkéket, bábokat és a csupasz hernyókat kedveli) és magvak; a madárfészkeket valószínűleg ritkán fosztja ki.